Snoezel-uge: Sansestimulering med tyngdedyner til forskellige behov

Sleepify Ringdyne ved angst

Under indlæggelse på psykiatrisk afdeling, har Stine afprøvet forskellige tyngdedyner. Hun endte med at fungere bedst med en Sleepify Ringdyne på 8 kg. Stine brugte dynen både i afdelingens sanserum og om natten i sin seng. Hun oplevede hurtigt mere fysisk og ikke mindst mere mental ro og hun sov bedre om natten, når hun havde ligget i sanserummet under ringdynen. Efter udskrivelse er Stine bevilget en Sleepify Ringdyne på 8 kg., som hun nu anvender hver nat.

Stine oplever, at ringdynen er nødvendig for hende, for at hun sover bedre, dybere og ikke vågner så mange gange som tidligere i nattens løb. Hun oplever, at hun nu vågner udhvilet, føler sig mindre angst og kan rumme mere i dagens løb. Samtidig er hendes medicinforbrug faldet og hun føler mindre angst. Visse angstanfald tager hun i opløbet, ganske enkelt ved at komme ind under dynen, som giver hende en form for tryghed.

Fiberdyne der slukker for tankerne

Simon er en ung fyr, forholdsvist nydiagnosticeret med ADHD og har været temmelig udfordret mht. sin døgnrytme og galopperende tankestrøm. Via sin ADHD-konsulent og bo-støtte blev han vejledt omkring forskellige hjælpemidler, der skulle støtte ham i at opretholde en hverdag der gør, at han kan passe sin læreplads. I den forbindelse er Simon blevet glad for fiberdynen – en tung og lun dyne, som han oplever som sin ”bedste ven”, der oven i købet hjælper ham til at slukke for tankemylderet, der tidligere forhindrede ham i at falde i søvn.

Nu sidder han under sin fiberdyne i løbet af aftenen i sofaen og sover derefter med den i sin seng. Han oplever, at han falder hurtigere i søvn og vågner mere veludhvilet.

Fiberdyner og ringdyner

Ofte indgår tyngdedyner fra Wellness Nordic som en del af inventaret i sanserum, både junior- og voksenstørrelser og både de helt tunge og de mere lette af slagsen. Wellness Nordic tilbyder tyngdedyner både med og uden taktile stimuli, da borgers behov er så individuelle. Vores fiberdyner giver proprioceptiv påvirkning mens ringdynerne giver både proprioceptive og taktile stimuli afhængigt af, hvordan de vendes mod kroppen.

Typisk er det vægtkategorierne 6, 8 og 10 kg., der anvendes i sanserummene. Samtidig ser vi ofte vores juniordyner anvendt i hvilestole, sansestole og kørestole, da det kan være rart også i siddende stilling at øge fornemmelsen for egen krop vha. tyngdedynernes påvirkning af sanse- og nervesystem.

7617

Charlotte Voetmann supplerer:

Som Demens- og Neuropædagogisk konsulent og som telefonrådgiver på Demenslinjen, har jeg mange gode erfaringer med personer, som er kognitivt udfordrede og derfor udtrættes hurtigt samt med deres brug af tyngdedyner. De finder ro ved og får en bedre og dybere søvn. En tyngdedyne er god til at give en ”samlende” oplevelse af kroppen.

Mennesker med demens eller psykiatriske lidelser, kan let få en oplevelse af at ”miste sig selv”, hvorfor en tyngdedyne er et godt bud på bedre at kunne ”stabilisere sig selv”, håndtere humørsvingninger og evnen til at være til stede.

Mangel på søvn kan være med til at forværre de kognitive udfordringer den enkelte har. De gode antistresshormoner udskilles i hjernen under den dybe søvn og har en helende virkning på de slidte hjerneceller fra dagen forinden. Så det er ikke nok bare at få hvilet, - også kvaliteten af søvnen er afgørende.

Det er forskelligt, hvilken type tyngdedyne den enkelte føler behag med. Nogle gange kræver det tilvænning, svarende til at man sover et nyt og fremmed sted.

Uanset hvordan vi arbejder med Snoezelen og sansestimulering, så er det ”hjælperen”, der gør forskellen, dvs. den ansatte eller den pårørende. Det er vigtigt, at vi betragter Snoezelen og sansestimulerende metoder på lige fod med alle andre behandlingsformer og ikke som aktivitet eller underholdning.

Og ifølge Sundhedsstyrelsens anbefaling bør der anvendes Snoezelen og sansestimulerende metoder før der gribes til medicinske behandlingsmetoder. Og kan man ikke undgå medicinsk behandling, skal der suppleres sideløbende med Snoezelen og sansestimulering som en integreret del af de pædagogiske tiltag og i plejen, så den enkelte får hjælp til et værdigt liv – uanset alder og diagnose.

Oprettet i NEWWWEB CMS - Brugervenligt og SEO optimeret Content Management System