Restless legs syndrome (RLS)

Restless legs betyder uro i benene. Restless legs syndrome er en fællesbetegnelse for en tilstand med ubehagelige følelser i benene sammen med en uimodståelig trang til at bevæge benene. Læs mere om det her.

Kort om Restless legs syndrome 

Restless legs betyder uro i benene. Restless legs syndrome er en fællesbetegnelse for en tilstand med ubehagelige følelser i benene sammen med en uimodståelig trang til at bevæge benene.

Symptomerne opleves som krybende, varmende, stikkende, sviende, sovende, brændende og af og til også smertende følelser dybt inde i det ene eller begge ben. RLS er ofte en kronisk tilstand, som typisk viser sig i 30-60 års alderen, symptomer kan dog optræde tidligere. Under søvn har de fleste også benbevægelser. 

Fornemmelsen starter eller forværres ved hvile og inaktivitet i siddende og liggende stilling. Som regel lindres følelsen hurtigt ved bevægelse.  Symptomerne er værst om aftenen og natten, varer fra ca. et kvarter til en times tid, hos nogle hele natten hvor de forstyrrer nattesøvnen. Hos enkelte varer det hele døgnet. Generne kan være ret invaliderende, fx når man gerne vil hvile, sidde stille, sove, køre bil eller under flyrejse.

7370

Erfaring og cases fra kunder

Yngre mand: Tung dyne giver tung søvn 

Udtalelse fra mandens hustru: ”Som børnefysioterapeut har jeg ofte oplevet lindring hos urolige børn, der med en tyngdedyne kan finde kropslig ro inden sengetid. Det var derfor et forsøg værd at afprøve en tyngdedyne til min mand, der gennem hele sit voksenliv har lidt af en tiltagende grad af RLS. 

Han blev af Wellness Nordic’s ergoterapeut anbefalet, at prøve Sleepify ringdynen, der med sine ringe af kirurgisk stål ikke bliver så varm som tidligere afprøvede kæde- og fiberdyner. Nu skal man passe på at tale om mirakler, men den første nat med en 12 kg tung ringdyne, sov han 11 timer i træk! De følgende nætter var knap så mirakuløse, men med en klar fornemmelse af, at han kunne finde mere ro og dermed søvn.

Efter 4 ugers afprøvning er konklusionen, at den nu 18 kg tunge dyne giver en dybere, mere sammenhængende og mindre forstyrret – og forstyrrende søvn end det, der har været kendetegnende for de sidste mange år. Tyngden helbreder ikke RLS, men vores teori er, at fordi man holdes ”fast” og med et jævnt vedvarende tryk mindsker behovet for muskelaktivering, bliver mindre forstyrret og dermed kan sove. 

Det er almindelig viden og flittigt forskningskonkluderet, at god søvn forlænger livet, øger sundheden og højner livskvaliteten. Det er derfor med vores varmeste anbefalinger, at vi giver erfaringen med brug af ringdyne til lindring af Restless Legs videre”.

Sansning og hjælpemidler ved Restless legs syndrome

Alle mennesker oplever omgivelserne gennem indtryk fra sanser og bevægelser. Hjernen har behov for informationer fra sanserne for at forstå vores egen krop og verden omkring os. Når hjernen modtager input fra sanserne, sættes forskellige processer i gang, bl.a. sanseintegration, hjernens evne til at modtage og bearbejde stimuli. 

Ved føleforstyrrelser som RLS, er sansningen påvirket og kan influere på flere faktorer, her naturligt på søvnmønstret, overskud – og i sidste ende resultere i nedsat trivsel, uro og manglende emotionel kontrol. 

Sansestimulerende hjælpemidler kan også være en hjælp til mennesker med RLS, fx til at opnå ro og bedre søvnkvalitet. 

Wellness Nordic og Restless legs syndrome

Vores sansestimulerende tyngdeprodukter hjælper i dag flere med RLS.  Også sansestolen Abrace er oplagt at afprøve, hvis der er svært at få kontrol over uroen og man har brug for at kunne sidde stille. 

Sansestimulerende tyngdedyner og –veste; 

Søvn spiller en stor rolle for både funktionsniveau og trivsel. Ved søvnproblemer og uro kan en tung,  sansestimulerende fiber- eller ringdyne gøre en stor forskel. 

Disse findes i vores sortiment i forskellige versioner, som tilgodeser forskellige behov. Da behov er meget individuelle er det vigtigt, at man vælger den variant, der matcher brugeren. Hos mennesker med RLS er der typisk behov for og ønske om tyngdedyner af temmelig meget vægt. 

Vi tilbyder både fiberdynersom er en tung dyne uden taktile stimuli og ringdyner, som har indsyede stålringe, der stimulerer berøringssansen. På hver sin måde giver disse tunge dyner input til sanseapparatet som bidrager til, at brugeren bliver bedre i stand til at fornemme egen krop. Tyngden bidrager hos mange til både øget fysisk ro og en hurtigere indsovning med færre opvågninger. 

Både fiber- og ringdyner findes i adskillige forskellige vægtkategorier, fra lette til meget tunge. Hvilken vægt der vil være det bedste match, afhænger både af fysik, sanseapparat og andre faktorer. Derfor anbefaler vi altid, at man rådfører sig med vores konsulenter inden afprøvning, leje eller køb. 

Fiberveste er ligeledes med vægt og i forskellige størrelser. Udvendigt ligner vesten en almindelig dunvest og ikke et hjælpemiddel. Indvendigt strammes vesten helt tæt omkring kroppen, for en øget fornemmelse for egen krop. Tyngden og fornemmelsen af, at kroppen er ”holdt omkring” eller ”holdt i ro” kan bidrage til mere ro på kroppen ved de ufrivillige bevægelser. 

Sansestolen Abrace

Sansestolen Abrace er en stabil, tryghedsskabende og kropsafgrænsende stol, hvor brugeren både kan opnå mental og motorisk ro. Stolen har medfølgende tyngdetæpper både til ben og overkrop. Den indbyggede bengynge sørger samtidig for dels aktivitet, dels at der er mulighed for at få afløb for motorisk uro, selvom man sidder stille og ellers har ro på krop og sind. 

Dvs. at mennesker med RLS kan få sig rørt, uden at de behøver at bevæge sig omkring og dermed skabe yderligere uro og forstyrrelse. 

Stolen er meget intuitiv og ”inviterer” nærmest brugeren til en rolig stund. Bengyngen kan på enkel vis trækkes frem ved behov eller foldes ind til stolens front. 

Kontakt os for at høre mere om, hvordan vores hjælpemidler kan hjælpe patienter med restless legs syndrome.
Oprettet i NEWWWEB CMS - Brugervenligt og SEO optimeret Content Management System