Aspergers syndrom (AS)

Aspergers syndrom er en diagnose inden for Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF) og viser sig ved store vanskeligheder mht. social interaktion og nonverbal kommunikation, kombineret med begrænsede eller særprægede adfærdsmønstre og interesser. Læs mere om det her.

Kort om Aspergers syndrom

Syndromet er opkaldt efter en østrigsk børnelæge, Hans Asperger. Der er tale om en diagnose inden for Autisme Spektrum Forstyrrelser (ASF) og viser sig ved store vanskeligheder mht. social interaktion og nonverbal kommunikation, kombineret med begrænsede eller særprægede adfærdsmønstre og interesser. Ofte er der hos personer med Aspergers fysisk klodsethed, tvangstanker, gentagne rutiner og atypisk sprogbrug.

7353

Erfaring og cases fra kunder

Personale på bosted: Stol med langtidsvirkende effekt

Vores beboere er virkelig glade for vippestolen (Nordic Sensi®Chair), som den hedder hos os. Den står skiftevis i vores fællesstue og inde i vores sanserum. Den bliver brugt som en slags ”oplader-station”, når vores beboere ind i mellem føler sig overstimulerede eller før de skal deltage i fx ture eller andre fælles aktiviteter. Ofte også om aftenen, hvis nogle har søvnproblemer. Vi oplever, at stolen kan dække mange forskellige af de særlige behov blandt vores beboere.  

Den bliver brugt med ringdyne og en U-pude, som vores beboere nyder at lægge sig under. Disse to produkter bruges også ofte i vores andre stole i fællesstuen. 

Sansning og hjælpemidler ved Aspergers syndrom

Alle mennesker oplever omgivelserne gennem indtryk fra sanser og bevægelser. Hjernen har behov for informationer fra sanserne for at forstå vores egen krop og verden omkring os. Når hjernen modtager input fra sanserne, fx følesans, lugtesans eller balancesans, sættes sanseintegrationsprocessen i gang. 

Mennesker med udviklingsforstyrrelser er typisk sensorisk udfordrede på forskellig vis. Ved Autisme Spektrum Forstyrrelser – og således også ved Aspergers – optræder der som regel sanseforstyrrelser i form af over- eller underfølsomhed. Det kan vise sig ved fx dårlig balance, nedsat fornemmelse for egen krop, hvorfor man ofte føler et generelt ubehag ved bevægelse. Særlig følsomhed overfor lyde, lugte og berøringer er almindeligt. 

Sanseudfordringerne resulterer desværre ofte i nedsat trivsel. Med sansestimulerende hjælpemidler kan adfærd og trivsel dog påvirkes i positiv retning. 

Wellness Nordic og Aspergers syndrom

Vores sansestole og sansestimulerende tyngdeprodukter anvendes hyppigt ved udviklingsforstyrrelser.  

Med sansestolene skabes et trygt ”rum” for brugeren. Et rum, hvor den enkelte kan modtage de stimuli der skal til, for fx at få bragt ro på krop og sind eller hvor stimuli fra omgivelserne kan reduceres. Tyngdeprodukterne bidrager til forbedret fornemmelse for egen krop, reducerer uro, både motorisk og mentalt.

Nordic Sensi®Chair

Sansestolen Nordic Sensi®Chair har 3 forprogrammerede sensoriske programmer.  Programmerne kan hver især noget forskelligt og anvendes med forskellige formål, afhængigt af sensoriske behov hos den enkelte bruger. 

To af de tre programmer i Nordic Sensi®Chair har indbygget specialkomponeret musik af MusiCure. Stolens gyngetempo og musikken følges ad og dermed stimuleres brugeren både via balancesansen, også kaldet den vestibulære sans og høresansen, også kaldet den auditive sans. 

Lyden kommer både fra 2 højttalere under madrassen i stolen og fra en basvibrator i stolens lændedel. Sidstnævnte søger for, at brugeren i stolen samtidig stimuleres på berøringssansen, også kaldet følesansen eller den taktile sans og via bevægesansen, også kaldet muskel- ledsansen eller den proprioceptive sans. 

Trods forprogrammeringen i stolen, kan man naturligvis individuelt indstille lydstyrke, ryglæn, basvibration og gyngetempo. 

Sansestolen Abrace

Sansestolen Abrace er en stabil, tryghedsskabende og kropsafgrænsende stol, hvor brugeren både kan opnå mental og motorisk ro. Stolen har medfølgende tyngdetæpper både til ben og overkrop. Den indbyggede bengynge sørger samtidig for dels aktivitet, dels at der er mulighed for at få afløb for motorisk uro, selvom man sidder stille og ellers har ro på krop og sind. 

Designet i Abrace gør, at brugeren oplever sig lidt skærmet fra omgivelserne og samtidig ikke udelukket, dvs. hvor man måske ellers ville trække sig, kan man med Abrace opleve at kunne være til stede, men samtidig lidt ”privat”. Stolen er meget intuitiv og ”inviterer” nærmest brugeren til en rolig stund. Bengyngen kan på enkel vis trækkes frem ved behov eller foldes ind til stolens front. 

Sansestimulerende tyngdedyner og –veste; 

Søvn og døgnrytme rammes ofte, hos mennesker med udviklingsforstyrrelser. Ved søvnproblemer kan en sansestimulerende tyngdedyne gøre en stor forskel. Disse findes i vores sortiment i forskellige versioner, som tilgodeser forskellige behov. Da sanseapparatet er så individuelt er det vigtigt, at man vælger den variant, der matcher de sensoriske behov hos brugeren.

Vi tilbyder både fiberdyner, som er en tung dyne uden taktile stimuli og ringdyner, som har indsyede stålringe, der stimulerer berøringssansen. På hver sin måde giver disse tunge dyner input til sanseapparatet som bidrager til, at brugeren bliver bedre i stand til at fornemme egen krop. Tyngden bidrager hos mange til både reduceret tankemylder, øget fysisk ro og en hurtigere indsovning med færre opvågninger. 

Både fiber- og ringdyner findes i adskillige forskellige vægtkategorier, fra lette til meget tunge. Hvilken vægt der vil være det bedste match, afhænger både af fysik, sanseapparat og andre faktorer. Derfor anbefaler vi altid, at man rådfører sig med vores konsulenter inden afprøvning, leje eller køb. 

Fiberveste kan bidrage til øget kropsfornemmelse og dermed bidrage til, at man fx bliver i stand til at deltage i sociale arrangementer, køre i bus eller kunne følge undervisning, passe job mv. 

Fiberveste er ligeledes med vægt og i forskellige størrelser. Udvendigt ligner vesten en almindelig dunvest og ikke et hjælpemiddel. Indvendigt strammes vesten helt tæt omkring kroppen. Tyngden og fornemmelsen af, at kroppen er ”holdt omkring” eller ”holdt i ro” bidrager til, at angst, uro og tankemylder daler, koncentration og fokusering bliver nemmere. Sanseindtrykkene mod kroppen reducerer oplevelsen af de øvrige stimuli vi udsættes for, og fornemmelsen for egen krop øges. 

Kontakt os for at høre mere om, hvordan vores hjælpemidler kan hjælpe patienter med aspergers syndrom.
Oprettet i NEWWWEB CMS - Brugervenligt og SEO optimeret Content Management System