Angst

De fleste mennesker kender til følelsen af angst, i en eller anden grad. Angst er et af de mest almindelige symptomer, som mennesker søger læge for. Læs mere om angst her.

Kort om angst

De fleste mennesker kender til følelsen af angst, i en eller anden grad. Angst er et af de mest almindelige symptomer, som mennesker søger læge for. Der findes forskellige typer af angstlidelser, fx panikangst, fobier og generaliseret angst. Ved angst ses en række kropslige reaktioner, typisk høj puls, hjertebanken, mindre blodforsyning til arme og ben, kolde hænder og fødder, svedtendens samt muskelspændinger. Akutte angstanfald kan medføre åndenød, hyperventilering, brystsmerter og besvimelse.

7350

Erfaring og cases fra kunder

Personale på psykiatrisk afdeling: Stol med beroligende effekt

Vores patienter er meget glade for sansestolen Nordic Sensi®Chair, som står i vores sanserum og bliver brugt flittigt. Den bliver primært brugt til at dæmpe arousal. En del af vores patienter bruger den fast inden sengetid, fordi den har en beroligende effekt. 

Pige, skolevægring: Tyngde giver tryghed

10-årig pige med angst, kunne ikke passe sin skole og blev anbefalet at afprøve fiberdyne og fibervest. Efter et par ugers afprøvning af begge dele oplever pigen, at hun nu bedre kan håndtere sin angst, hun formår at tage bussen, når hun har sin fibervest på under sin jakke. Hun bruger dynen hver nat og vesten efter behov. Hun oplever nu, at der går længere og længere mellem angstanfald. 

Ung mand, præstationsangst: Styr på tankemylder

Han oplevede præstationsangst, tankemylder og en hel del udfordringer igennem sin gymnasietid. Søvnen var påvirket, han vågende meget tidligt og kunne ikke falde i søvn igen og blev derfor anbefalet at prøve en fiberdyne. Med en fiberdyne på 6 kg oplevede han, at han hurtigt fandt ro, fik ”slukket” for tankerne, faldt i søvn og sov helt til vækkeuret ringede. Han brugte kun fiberdynen i den periode af sit liv, hvor han var usikker og havde brug for at blive hjulpet på flere fronter. I dag fungerer han uden tyngdedyne men siger: ”Nu ved jeg hvad der skal til eller hvor jeg skal gå hen, hvis behovet opstår igen”.

Pige, psykiatrisk afdeling: Pause fra katastrofetanker

12-årig pige, kraftigt ramt af angst og voldsomme katastrofetanker, foruden OCD. Hun oplevede bedring med ringdyne på 10 kg og personalet udtaler: ”Under ringdynen oplever hun klart en pause fra alle katastrofetankerne, der fylder hos hende, når hun skal sove. Angsten aftager og hun falder hurtigere i søvn under dynen”. Selv udtaler hun: ”Først når jeg ligger under ringdynen, føler jeg mig tryg”.

Sansning og hjælpemidler ved angst

Alle mennesker oplever omgivelserne gennem indtryk fra sanser og bevægelser. Hjernen har behov for informationer fra sanserne for at forstå vores egen krop og verden omkring os. Når hjernen modtager input fra sanserne, fx følesans, lugtesans eller balancesans, sættes sanseintegrationsprocessen i gang. 

Mennesker med psykisk sygdom, fx angst, kan have svært ved at bearbejde sanseindtryk. Det resulterer desværre ofte i manglende trivsel, begrænsende adfærd, vredesudbrud, uro og manglende emotionel kontrol. Med rette sansestimuli kan man skabe beroligende effekt og dæmpe ovenstående symptomer. 

Sansestimulerende hjælpemidler og velfærdsteknologiske løsninger kan således bidrage til øget trivsel. 

Wellness Nordic og angst

Vores sansestole og sansestimulerende tyngdeprodukter anvendes hyppigt ved psykisk sygdom. 

Vores sansestole og tyngdeprodukter findes på en lang række psykiatriske afdelinger, bosteder og hjemme hos borgere, som er psykisk udfordrede, særligt hos mennesker med angstlidelser.   

Med sansestolene skabes et trygt ”rum” for brugeren. Et rum, hvor den enkelte kan modtage de stimuli der skal til, for fx at få bragt ro på krop og sind eller hvor stimuli fra omgivelserne kan reduceres. 

Nordic Sensi®Chair

Sansestolen Nordic Sensi®Chair har 3 forprogrammerede sensoriske programmer.  Programmerne kan hver især noget forskelligt og anvendes med forskellige formål, afhængigt af sensoriske behov hos den enkelte bruger. 

To af de tre programmer i Nordic Sensi®Chair har indbygget specialkomponeret musik af MusiCure. Stolens gyngetempo og musikken følges ad og dermed stimuleres brugeren både via balancesansen, også kaldet den vestibulære sans og høresansen, også kaldet den auditive sans. 

Lyden kommer både fra 2 højttalere under madrassen i stolen og fra en basvibrator i stolens lændedel. Sidstnævnte søger for, at brugeren i stolen samtidig stimuleres på berøringssansen, også kaldet følesansen eller den taktile sans og via bevægesansen, også kaldet muskel- ledsansen eller den proprioceptive sans. 

Trods forprogrammeringen i stolen, kan man naturligvis individuelt indstille lydstyrke, ryglæn, basvibration og gyngetempo. 

Sansestolen Abrace

Sansestolen Abrace er en stabil, tryghedsskabende og kropsafgrænsende stol, hvor brugeren både kan opnå mental og motorisk ro. Stolen har medfølgende tyngdetæpper både til ben og overkrop. Den indbyggede bengynge sørger samtidig for dels aktivitet, dels at der er mulighed for at få afløb for motorisk uro, selvom man sidder stille og ellers har ro på krop og sind. 

Designet i Abrace gør, at brugeren oplever sig lidt skærmet fra omgivelserne og samtidig ikke udelukket, dvs. hvor man måske ellers ville trække sig, kan man med Abrace opleve at kunne være til stede, men samtidig lidt ”privat”. Stolen er meget intuitiv og ”inviterer” nærmest brugeren til en rolig stund. Bengyngen kan på enkel vis trækkes frem ved behov eller foldes ind til stolens front. 

Sansestimulerende tyngdedyner og –veste; 

Søvnen rammes ofte, hos mennesker med angstlidelser. Ved søvnproblemer kan en sansestimulerende tyngdedyne gøre en stor forskel. Disse findes i vores sortiment i forskellige versioner, som tilgodeser forskellige behov. Da sanseapparatet er så individuelt er det vigtigt, at man vælger den variant, der matcher de sensoriske behov hos brugeren.

Vi tilbyder både fiberdyner, som er en tung dyne uden taktile stimuli og ringdyner, som har indsyede stålringe, der stimulerer berøringssansen. På hver sin måde giver disse tunge dyner input til sanseapparatet som bidrager til, at brugeren bliver bedre i stand til at fornemme egen krop. Tyngden bidrager hos mange til både reduceret tankemylder, øget fysisk ro og en hurtigere indsovning med færre opvågninger. 

Både fiber- og ringdyner findes i adskillige forskellige vægtkategorier, fra lette til meget tunge. Hvilken vægt der vil være det bedste match, afhænger både af fysik, sanseapparat og andre faktorer. Derfor anbefaler vi altid, at man rådfører sig med vores konsulenter inden afprøvning, leje eller køb. 

Fiberveste kan reducere angstfølelsen og bidrage til, at man fx bliver i stand til at deltage i sociale arrangementer, køre i bus eller kunne følge undervisning, passe job mv. 

Fiberveste er ligeledes med vægt og i forskellige størrelser. Udvendigt ligner vesten en almindelig dunvest og ikke et hjælpemiddel. Indvendigt strammes vesten helt tæt omkring kroppen, for en øget fornemmelse for egen krop. Tyngden og fornemmelsen af, at kroppen er ”holdt omkring” eller ”holdt i ro” bidrager til, at angst, uro og tankemylder daler, koncentration og fokusering bliver nemmere. Sanseindtrykkene mod kroppen reducerer oplevelsen af de øvrige stimuli vi udsættes for, og fornemmelsen for egen krop øges. Dette kan gøre, at evt. angstanfald kan håndteres bedre. 

Kontakt os for at høre mere om, hvordan vores hjælpemidler kan hjælpe patienter med angst.
Oprettet i NEWWWEB CMS - Brugervenligt og SEO optimeret Content Management System