Kort om PTSD
Forkortelsen står for post traumatic stress disorder og på dansk posttraumatisk stresslidelse. Tilstanden kan ramme alle, som har været udsat for alvorlige, traumatiske og livstruende oplevelser, fx overfald, voldtægt, incest eller krig. Ved PTSD genoplever man den/de traumatiserende oplevelser ufrivilligt, visuelt og sansemæssigt i både tanker og drømme.
Man vil ofte forsøge at undgå situationer, der kan minde om eller ”trigge” de traumerelaterede følelser, fx steder, mennesker, lyde, lugte mv. Ofte er det vanskeligt for den PTSD-ramte at slappe af og sove, da man hele tiden er i ”alarmberedskab”, også kaldet hyperarousal. Ca. hver tredje person som oplever en traumatisk begivenhed, udvikler PTSD. Den ramtes psyke rammes på både hukommelse, krop, følelser, handling, mening og relationer.
Kort om stress
Stress er en tilstand vi alle kan opleve, hvis vi står over for større udfordringer i enten arbejds- eller privatlivet. Korvarigt stress er ikke skadeligt, - det kan tværtimod medføre en række fysiske, psykiske og adfærdsmæssige reaktioner, som skærper din opmærksomhed og ydeevne - en vigtig mekanisme ved fx deadlines på job, eksamenstid eller lign. Men når udfordringerne er drevet over er det vigtigt, at krop og hoved restituerer, så tilstanden ikke fortsætter og risikerer at udvikle sig til en langvarig stresstilstand.
Langvarig stresspåvirkning kan have en meget negativ indflydelse på det generelle helbred. Tilstanden opstår, når der er en ubalance mellem de udfordringer man møder og de muligheder man har, for at kunne håndtere dem. Fx alvorlige livsbegivenheder, belastninger i arbejds- eller privatlivet, for lidt fritid eller restitutionsmulighed. Helbredet påvirkes negativt på den måde, at risikoen for hjerte- og karsygdomme øges, kroniske lidelser forværres, risiko for depression øges og det samme gør risikoen for ulykker.